Beleid en Organisatie

Wie we zijn

De Meerwaarde is een protestants-christelijke school voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) en praktijkonderwijs (PrO). Daarnaast verzorgen wij onder licentie van MBO-Amersfoort een aantal mbo-opleidingen. We hebben een beroepsgericht profiel en bereiden leerlingen vanuit onze visie voor op een mbo-vervolgopleiding of als dat beter past (zo veel als mogelijk regulier) werk. Voor een verdere karakterisering van De Meerwaarde verwijzen we naar ons Schoolplan 2024-2027: Schoolplan (demeerwaarde.nl).

Allocatie van middelen naar schoolniveau

Op De Meerwaarde worden alle middelen rechtstreeks gealloceerd naar schoolniveau. Er is geen apart bestuursbureau, loonkosten en andere kosten van het bestuur en het bestuurs- en directiesecretariaat worden op schoolniveau verantwoord. Hierbij wordt één integrale financiële huishouding voor de beide BRIN-nummers gevoerd. Hiervoor is gekozen omdat de huisvesting en faciliteiten gezamenlijk wordt gebruikt en we vanuit onze visie cross-overs zoveel mogelijk stimuleren.

Inhoudelijke ontwikkelingen in 2023

In 2023 zijn alle doelstellingen en projecten uit het Strategisch Beleidsplan 2023-2026 opgepakt, waarbij opgemerkt moet worden dat er eind 2022 een NU-analyse heeft plaatsgevonden via literatuur onderzoek en diepte interviews met leerlingen, ouders, verzorgers, docenten en OOP-collega’s en voor een heel aantal onderwerpen uit het Strategisch Beleidsplan opvolging en inbedding heeft gekregen in het vervolg op die NU-analyse. Uit de NU-analyse zijn na een dialoogsessie met de organisatie vijf thema’s geformuleerd: 

  1. De Goede Meerwaardeles;
  2. Mooi mentoraat;
  3. Vaardige vakgroepen;
  4. Leiderschap met Lev;
  5. Organisatie op orde. 

Op deze thema’s zijn ontwikkelgroepen opgestart met collega’s uit de organisatie, waarbij interne en externe deskundigheid beschikbaar is gesteld. Tijdens het proces zijn er op meerdere momenten ‘incheck-mogelijkheden’, vragen-uurtjes, inloopbijeenkomsten en feedback-sessies georganiseerd voor al het personeel. 

Het vervolg is dan ook te kenmerken als een participatief ontwikkelingstraject waarbij alle collega’s kans hebben gekregen bijdragen te leveren en/of feedback te geven. Het MT heeft de opbrengsten bij elkaar gebracht en verwoord in een concept-visie waarop nogmaals in een dialoogsessie feedback kon worden gegeven. De feedback is door het MT verwerkt en dat heeft medio 2023 geresulteerd in de visie ‘Samen Verder met Leren en Ontwikkelen’ en een reorganisatieplan in afstemming met GMR, RvT en vakbonden.

Onderwijsontwikkeling 

Goede start 

De opbrengsten van Goede Start zijn ondergebracht in de opbrengsten van de ontwikkelgroepen ‘De Goede Meerwaarde les’ en ‘Mooi mentoraat’. 

Formatieve benadering 

De formatieve benadering is een standaard geworden in de opbrengsten van de ontwikkelgroep ‘De Goede Meerwaardeles’ en is opgenomen in het Leerplan.

Faciliteiten: flexibel en wendbaar onderwijs in goede fysieke en virtuele leeromgeving

In 2023 hebben de eerste twee leerjaren in het kader van Bring Your Own Device een leerling-laptop. Ook de collega’s hebben een laptop. Om een traject op te starten dat leidt tot een integralere onderwijsvisie voor de fysieke, elektronische en virtuele leeromgeving in 2025 is de VIA-visitatie gebruikt als een soort van nul-meting aanvullend op de NU-analyse. De resultaten van de VIA-visitatie zijn betrokken in de totstandkoming van het visiedocument “Samen verder met leren en ontwikkelen’. In het reorganisatieplan is ervoor gekozen om de programmaleider ‘onderwijs en innovatie’ en de programmaleider ‘Sterk Techniek Onderwijs’ juist rond dit thema te koppelen. Er komt een programmagroep onderwijsontwikkeling voor PrO-vmbo waarvan de programmaleider Sterk Techniek Onderwijs, waarvoor de werving gaande is, naar verwachting deel van gaat uitmaken.

Sterk Techniek Onderwijs

Regio (De Meerwaarde is penvoerder voor de regio FoodValley)

Vanaf 2020 werken vmbo-scholen binnen de regio FoodValley binnen het programma Sterk Techniekonderwijs (STO) samen aan een up-to-date en dekkend onderwijsaanbod dat leerlingen voorbereidt op een goede doorstroming naar het mbo. In alle vmbo-scholen worden programma’s in samenwerking met het regionale bedrijfsleven ontwikkeld; technologische ontwikkelingen vinden op die manier een weg naar de curricula in de verschillende scholen. De scholen en aangesloten stakeholders werken binnen het programma aan een lerend ecosysteem.

Er is een projectstructuur opgezet met projectleiders op de verschillende scholen, een overall projectleiding, een regie- en stuurgroep. In de stuurgroep zijn, naast de directies van de aangesloten vmbo-scholen met de techniekprofielen, ook de regionale overheid, het regionale bedrijfsleven en de opleidingsbedrijven vertegenwoordigd.

De penvoerder heeft in afstemming met de controllers van de aangesloten scholen en het landelijk ondersteuningsteam een huishoudelijk reglement opgesteld waarin is vastgelegd op welke wijze de aangesloten scholen de STO gelden ter beschikking wordt gesteld en op welke wijze over deze gelden verantwoording wordt afgelegd. De verantwoordingscyclus sluit aan bij de rapportagemomenten richting subsidieverstrekker en de jaarcycli van begrotingen, jaarrekeningen en jaarverslagen.

In 2023 is een behoorlijk deel van de achterstand in de uitvoering, die was ontstaan tijdens de COVID-19 periode en vanwege arbeidsmarkttekorten, ingelopen. Projecten op de verschillende scholen, ook op De Meerwaarde, zijn meer op stoom gekomen en de verwachting is dat het restant van de achterstand in het tussenjaar 2024 wordt ingelopen. Tegelijkertijd is de planvorming voor 2025-2029 al opgestart. Naast het doortrekken van de huidige programma’s zal er daarbij wat meer ruimte zijn voor het inzetten van technologie in het onderwijs, met naast de pedagogisch en didactische mogelijkheden en reflectie, ook op AI, ook het praktisch gebruik. Ook de ontwikkeling van Sterk Techniek in de PGP’s en de thema’s duurzaamheid en energietransitie zullen in de planvorming aandacht krijgen. Tenslotte wordt onderzocht of richting arbeidsmarkt binnen de regio FoodValley extra mogelijkheden kunnen worden gecreëerd voor zij-instromers. Het laatste zal in afstemming moeten met de instituties en in samenhang met de waarschijnlijke vorming van onderwijsregio’s.

De Meerwaarde

De Meerwaarde werkt naast het regionale spoor via drie deelprojecten. Voor de versterking van techniek op de deelproject PO-VO en vmbo werden in 2023 bijzondere mijlpalen behaald. Het technolab in het vorig jaar feestelijk geopende Techniekcentrum is volop in bedrijf gekomen. Basisschoolklassen van groep 7 en 8 komen nu challenges doen passend binnen de leerlijn Wetenschap en Technologie en vanuit het perspectief van de 7 Werelden van Techniek. Naast de al aangesloten clusters basisscholen heeft ook SBO De Vogelhorst aangegeven graag mee te willen doen.

Ontwikkeling leerroutes en keuzevakken

In de visie ‘Samen groeien in leren en ontwikkelen’ is deze ambitie verbreed van in- en tussen leerroutes naar een schoolbrede ambitie (PrO en vmbo) om meer kansen en keuzemogelijkheden voor leerlingen te realiseren. Naar verwachting zal met de start van de nieuwe organisatie vanaf 1 januari 2024 hier een programma onderwijsontwikkeling voor worden opgestart, waar binnen ook een aantal schoolbrede deelprojecten kunnen plaatsvinden. 

Onderwijsontwikkeling in de keten

Qua doorlopende leerlijnen en begeleiding is vermeldenswaard dat de praktische profieloriëntatie op techniek een herontwerp krijgt aansluitend op de STO-activiteiten binnen de leerlijn Wetenschap en Technologie met de basisscholen. Via STO wordt ook in het contact met de basisscholen stilgestaan bij LOB. De doorlopende leerlijn richting het MBO heeft vooral vorm gekregen bij BWI. Met MBO Amersfoort zijn we nu, ook vanwege de nauwe samenwerking met BBO, BTO en BGO, aan het verkennen wat vanuit de visie MBO 2030 nu nodig is in de ontwikkeling rondom techniek en gezondheidszorg en wat terugredenerend dat kan betekenen voor het onderwijsaanbod op De Meerwaarde. In 2024 willen we daartoe een visie, ambitie en transitiedocument MBO in Barneveld voor opstellen. 

Onderwijsontwikkeling met eigen visie begeleiding

Het afgelopen jaar heeft De Meerwaarde de begeleidingsvisie herijkt. In dit traject is De Meerwaarde ondersteund door Bert Wienen – Associate Lector Jeugd bij Windesheim. Dit traject is in 2023 afgerond. De opbrengsten zijn meegenomen in het ontwikkeltraject en de visievorming richting ‘Samen verder met leren en ontwikkelen’. De essentie is onderwijs is begeleiding. Dit betekent dat het versterken van de onderwijscontext het uitgangspunt is in de begeleiding. Het herwaarderen van het vak docent en de rol van de mentor zijn in deze belangrijk. Ook het creëren van de mogelijkheid om te differentiëren in en tussen groepen en het aanbieden van kansen en keuzemogelijkheden van leerlingen. De basisondersteuning kan daardoor in principe in het regulier onderwijs zijn vorm krijgen. Daarachter komt vervolgens het intern arrangement De Huiskamer in beeld. Dat arrangement is in 2023 officieel gestart en met een officiële opening luister bijgezet. 

Onderwijsontwikkeling in formatieve kwaliteitscyclus

In 2023 is de formatieve aanpak van kwaliteit uitgangspunt geworden in de visievorming ‘Samen verder met leren en ontwikkelen’ en geborgd in het leerplan. Verschillende onderwerpen/thema’s die uit de kwaliteitsbenadering naar boven waren gekomen zijn integraal besproken in ‘De Meerwaarde draait door’ en in een kwaliteitsrapportage naar Bestuur en Raad van Toezicht gekoppeld aan de Bestuurlijke Kwaliteitsambities. 

ThemaStelling
DichtbijAlle leerlingen op De Meerwaarde voelen zich gezien en gekend
Vrijheid Leerlingen op De Meerwaarde hebben behoefte aan meer inspraak, ruimte en verantwoordelijkheid.
Verbinding met de buitenwereld Leerlingen op De Meerwaarde krijgen voldoende kansen om te ontdekken wat ze in de toekomst zouden willen en kunnen en wie ze daarin willen zijn.
Buitenschoolse
activiteiten
Voor leerlingen op De Meerwaarde worden voldoende waardevolle activiteiten georganiseerd, zoals excursies, feesten en talentenjachten.
Veiligheid Leerlingen ervaren tijdens hun schooldag op en buiten De Meerwaarde een goede, open sfeer waarin iedereen aanspreekbaar is.

Onderwijsontwikkeling en identiteit

In 2023 is de stilteruimte in gebruik genomen. Ook waren er ontmoetingen rondom identiteit met nieuwe personeelsleden. Zijn er programma’s aangeboden rondom identiteit op de studiedagen op bid- en dankdag. Is er een schoolbrede dialoog over identiteit gefaciliteerd. En zijn er enkele huiskamermeetings georganiseerd onder andere over de voorgenomen verandering van het benoemingsbeleid.

Juridische structuur

De Stichting voor Protestants Christelijk Voortgezet Onderwijs De Meerwaarde is opgericht bij notariële akte d.d. 24-12-2005 en staat geregistreerd onder nummer 08142370 bij de Kamer van Koophandel Oost Nederland. De statuten van de stichting zijn gewijzigd per 24-10-2011. Belangrijkste wijziging betrof de invoering van een Raad- van-Toezichtmodel. Verantwoordelijk voor de interne organisatie is het College van Bestuur dat bestaat uit één persoon. De Raad van Toezicht van vijf personen zorgt voor het toezicht op het College van Bestuur.

Governance

In het kader van de Governance is het goed melding te maken van het bestuurlijk perspectief dat ook in 2023 verder is gewerkt vanuit een verdere groei in de professionele en open verhouding tussen de Raad van Toezicht en het bestuur. De Raad van Toezicht heeft het College van Bestuur betrokken bij de Toezichtsvisie en het toezichtkader en het Bestuur heeft de Raad betrokken bij de doorontwikkeling van de formatieve kwaliteitsaanpak en de doorvertaling richting indicatoren, die ook als bouwstenen kunnen dienen bij het Toetsingskader.

Vanuit het bestuur en de Raad is het strategisch partnerschap verder vormgegeven door naast de reguliere bijeenkomsten van de Raad van Toezicht met het bestuur met extra themabijeenkomsten stil te staan bij specifieke onderwerpen. Zo zijn onder andere in de themabijeenkomsten de concept Toezichtsvisie van de Raad van Toezicht en het brede stakeholderbeleid besproken.

Het bestuur heeft verder door middel van de reguliere bestuursrapportages en via - zo nodig of wenselijk- tussentijds contact zorg willen dragen voor proactieve communicatie met de Raad. Het bestuur heeft in het contact met de Raad een goede sparringpartner ervaren en ook vertrouwen en ruimte ervaren in de vormgeving en uitvoering van strategie en beleid.

Het bestuur van De Meerwaarde werkt volgens de ‘Code Goed Onderwijsbestuur VO’. De Code bevat zes lidmaatschapseisen voor de VO-raad. Ze hebben betrekking op verantwoording, medezeggenschap en het tegengaan van belangenverstrengeling. Zo moeten het jaarverslag, de klachtenregeling en klokkenluidersregeling worden gepubliceerd. Ook moet de aanpak van de horizontale dialoog met externe stakeholders worden geformaliseerd, verankerd, onderhouden en vermeld in het jaarverslag.

In 2023 heeft een bestuurlijke visitatie plaatsgevonden op hoe het bestuur heeft gestuurd op de totstandkoming op de visie op en praktijk van begeleiding en de plek van De Huiskamer daarbinnen. Qua professionalisering is naast de collegiale bestuurlijke consultatie in VIA-verband 2023 een intensief jaar geweest. Zo heeft het bestuur deelgenomen aan een intervisiegroep onder professionele begeleiding, wordt actief deelgenomen aan de NIVOZ-leergang ‘Pedagogisch leiderschap voor besturen’ en is het professionele coachingstraject gericht op verdere groei in persoonlijk leiderschap vervolgd.

Door de remuneratiecommissie is regelmatig met de bestuurder gesproken waarbij ook de impact van het participatieve ontwikkeltraject dat heeft geleid tot de visie ‘Samen verder met leren en ontwikkelen’ en de daarbij passende reorganisatie aan de orde is gekomen, als ook de ontwikkelingen in het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Barneveld Veenendaal, de VIA-visitatie en de bestuurlijke visitatie.

Ten slotte beschrijft de Code Goed Bestuur cultuuraspecten die een belangrijk onderdeel vormen van goed bestuur, maar moeilijk in regels zijn te vatten. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld: gedrag, leiderschap, professionaliteit en handelen naar normen en waarden. In 2023 zijn deze aspecten nader ingevuld in het benoemen van de resultaten van de NU-analyse, via de ontwikkelgroepen, feedbacksessies en in het MT over de leiderschapsvisie. Daarnaast via bijdragen aan de studiedagen en ook via gerichte gesprekken met nieuwe personeelsleden. De cultuuraspecten maken verder regulier onderdeel uit van de gesprekscyclus voor beoordelen en belonen.

De Raad van Toezicht en de bestuurder hebben ook in 2023 gewerkt binnen het vastgestelde Interne Toezichtskader (ITK). Dit ITK is gebaseerd op principes van waardengericht toezicht dat zich met name kenmerkt door strategisch partnerschap en de zogenaamde voorkantbenadering (het bestuur krijgt, binnen de gestelde kaders, ruimte in de uitvoering van strategie en beleid).

In het Toezichtskader zijn de volgende perspectieven toegelicht:

  • Identiteit, cultuur en mensen
  • Onderwijskwaliteit
  • Finance
  • Processen, bedrijfsvoering en assets
  • ICT
  • Stakeholders en M&C
  • Algemeen/overig

    Het bestuur heeft in 2023 in nauw overleg met de Raad van Toezicht conform de vastgestelde bestuursrapportage gerapporteerd. Daardoor heeft de Raad een goed zicht kunnen krijgen en behouden op de belangrijkste ontwikkelingen als het gaat om de ITK-perspectieven, zodat er effectief intern toezicht kan worden gehouden. De belangrijkste ontwikkelingen zijn afgeleid uit het strategisch beleidsplan dat op basis van de A3-methodiek is geïntroduceerd en in het schoolplan breder is verwoord, en dat door de RvT is goedgekeurd. In de bestuursrapportage worden ook de ontwikkelingen op de belangrijkste strategische projecten regulier verantwoord.

    Interne organisatie

    De interne organisatie zoals die nog in 2023 stond werd onder verantwoordelijkheid van het CvB aangestuurd door de onderwijsdirectie, bestaande uit twee directeuren, en de directeur bedrijfsvoering. De onderwijsdirectie stuurde de onderwijskundige teams binnen de verschillende leerroutes. De ene directeur is eerstverantwoordelijk voor Pro, GT en EBC en de andere voor basis/kader en het mbo. Ook het EBC wordt aangestuurd vanuit de onderwijsdirectie. De organisatie wordt ondersteund door zes stafdiensten die onder leiding staan van een directeur bedrijfsvoering.

    Naast ICT, Financiën & Administratie, Personeelszaken, Facilitair en Marketing & Communicatie, Informatiemanagement en stafteam adviseurs.

    Horizontale verantwoording en participatie

    De Meerwaarde staat midden in de maatschappij. We willen een samenlevingsgerichte school zijn richting leerlingen en ook als organisatie breder een actieve rol vervullen in de samenleving. We zien daarom voor onszelf naast transparante verantwoording ook een verantwoordelijkheid om als onderwijsorganisatie te participeren in die maatschappij.

    Daarom verantwoorden we ons transparant naar alle stakeholders en is het jaarverslag ook beschikbaar via een interactieve website1. Daarnaast zijn we deelnemer van het project Scholen op de Kaart2. Dit is een landelijk project waarbij de school via de eigen website verantwoording aflegt. Deze informatie is afkomstig van DUO, de Onderwijsinspectie en van de school zelf.

    In 2023 was er weer een goedbezochte stakeholdersbijeenkomst ‘Samen Broeden’. Ook is met een drietal dialoogsessies in De Huiskamer van De Meerwaarde mee initiatief genomen voor een Barneveldse invulling van de Human Capital Agenda.

    Het halfjaarlijkse overleg met het wijkplatform, de politie en jongerenwerk hebben we in 2023 voortgezet en er waren frequente en goede contacten met de gemeente. Met de nieuwe burgemeester is er direct een prettige kennismaking geweest en het bestuur is tweemaal uitgenodigd voor een themasessie met het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Barneveld over ontwikkelingen in het onderwijs en de Human Capital Agenda.

    In het kader van horizontale verantwoording is ook voor 2023 het constructief kritische contact met de GMR vermeldenswaardig. Het bestuur beschouwt de GMR in het kader van medezeggenschap als de ogen, oren en het kloppend hart van de organisatie en als belangrijke sparringpartner bij beleidsontwikkelingen. In 2023 maakten daarbij het kritisch volgen van de ontwikkelingen na de NU-analyse, de visievorming ‘Samen verder met leren en ontwikkelen’ en ook de reorganisatie een zorgvuldige interactie vanuit respectievelijke rollen belangrijk en essentieel. Het bestuur heeft geprobeerd de GMR ook in deze zaken vroegtijdig te betrekken en proactief en open te communiceren. Geconstateerd kan worden dat bestuur en GMR constructief hebben samengewerkt met respect voor wederzijdse rollen en ruimte voor zowel kritische noten als waardering, essentie is dat erover en weer echt is geluisterd en de inbreng wederzijds recht wordt gedaan.

    Verbonden partijen

    Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 25-11 Barneveld-Veenendaal

    In het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 25-11 Barneveld-Veenendaal participeren 

    De Meerwaarde met het Johannes Fontanus College (Barneveld), de J.H. Donnerschool (De Glind), het Rembrandt College (Veenendaal), het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV), De Christelijke Scholengemeenschap Veenendaal (CSV), Het Ichtus College (Veenendaal) en De Onderwijsspecialisten (Arnhem). 

    Het samenwerkingsverband stelt zich verantwoordelijk voor de opvang van alle leerlingen in de regio. Centraal staat het voorkomen van voortijdig schoolverlaten en het streven naar zorg op maat. Subsidie voor sluitende aanpak en voor reboundvoorziening wordt doelmatig ingezet voor de leerlingen van de participerende scholen. Het samenwerkingsverband geeft onder meer vorm aan Passend Onderwijs door ervoor te zorgen dat elke school een School Ondersteunings Profiel (SOP) heeft. De Governance van het samenwerkingsverband is in 2021 aangepast, wat ertoe heeft geleid dat aan het Toezichthoudend Bestuur in 2022 een externe voorzitter is toegevoegd. De bestuurder van De Meerwaarde is daarmee niet langer voorzitter van het Samenwerkingsverband maar lid van het Toezichthoudend Bestuur. De directeur-bestuurder van het Samenwerkingsverband is binnen een One Tier constructie ook lid van het Toezichthoudend Bestuur en heeft daarbij uitvoerende bestuurlijke bevoegdheden.

    MBO Amersfoort

    Met MBO Amersfoort zijn convenanten gesloten om de doorstroming van vmbo-leerlingen naar het mbo te optimaliseren. In de samenwerking met MBO Amersfoort zijn we bestuurlijk betrokken gebleven bij de Barneveldse Techniek Opleidingen (BTO). Bovendien zijn we in de uitvoering betrokken bij de begeleiding van en het aanbieden van maatwerk aan specifieke jongeren. 

    In 2022 zijn we met de opleidingsbedrijven in de bouw, ReVaBo Oosterbeek en Bouwmensen Amersfoort en Nunspeet gestart met de Barneveldse Bouwopleidingen. Met BTO is verder doorgesproken over afstemming van de opleidingsprogramma’s tussen BBO en BTO richting gezamenlijke cross-overs. Ook wordt er in een bestuurlijke samenwerking van BTO en BBO door de Meerwaarde bijgedragen aan het contact met de gemeente Barneveld om tot gezamenlijke huisvesting van BTO en BBO in een Techniekhuis Barneveld te komen. 

    Sinds 2020 is de Barneveldse Gezondheidszorg Opleiding (BGO) gestart. De samenwerking is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst dat een goede basis vormt voor de duurzame samenwerking in BGO tussen MBO-locatie De Meerwaarde, Neboplus en MBO Amersfoort. Het doel van de samenwerking is bepaald op dat mbo-studenten een mbo-opleiding op niveau 2 of 3 kunnen volgen in Barneveld, direct in de beroepspraktijk. De leerlingen draaien mee in de dagelijkse zorg bij Neboplus en krijgen tegelijkertijd lessen aangeboden door De Meerwaarde en MBO Amersfoort. In 2022 is er besloten tot een fasegewijze uitbreiding van het bestaande programma richting kinderopvang. Daarvoor zijn bestuurlijke contacten gelegd met BZZZonder Kinderopvang. Daarnaast heeft zorggroep ENA belangstelling getoond om te participeren binnen BGO en is een verkenning opgestart. 

    Ons Bedrijf

    Met Ons Bedrijf werkten we ook in 2023 samen bij het beheer van het Natuurcentrum De Meerwaarde. De cliënten van Ons Bedrijf zijn verantwoordelijk voor het beheer. Dit zijn medewerkers met een beperking die aangestuurd worden door een professional van Ons Bedrijf. We zien dit als een vorm van maatschappelijk ondernemen waarbij onze leerlingen direct in contact komen met mensen met een beperking.

    Ondernemers

    In 2023 maakten vier ondernemers - de garage PON, Verkeersschool Speelziek, lunchroom ’t Meertje en kapsalon Cnip bij Carole - gebruik van een bedrijfsruimte in ons onderwijsgebouw. Met deze partijen hebben we een huurovereenkomst. Het mooie van deze samenwerking is dat – met verschillende invullingen – er allerlei onderwijsinhoudelijke relaties met leerlingen gelegd worden en er levensechte ervaringen kunnen worden opgedaan. 

    De samenwerkingsverbanden en convenanten

      1. Samenwerkingsovereenkomst Platform Onderwijs-Arbeidsmarkt Valleiregio;
      2. Intentieverklaring regionaal Netwerk Passend Onderwijs, regio Vallei;
      3. Samenwerkingsovereenkomst betreffende het terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters door middel van programmagelden;
      4. Regionaal Arrangement voor de regio Veluwe Zuid;
      5. Samenwerkingsovereenkomst Rebound Barneveld;
      6. Samenwerkingsovereenkomst VO-ROC A12;
      7. Raam- en Samenwerkingsovereenkomst met MBO Amersfoort;
      8. Samenwerkingsverband Veluwse Interne Arbeidsmarkt (VIA);
      9. Samenwerkingsovereenkomst ISK Barneveld;
      10. Samenwerkingsovereenkomst ‘Wendbaar vakmanschap in Barneveld’ met BTO, MBO Amersfoort en het Hoornbeeck College;
      11. Samenwerkingsovereenkomst met MBO Amersfoort en Neboplus t.b.v. de Barneveldse Gezondheidszorg Opleiding (BGO);
      12. Intentieovereenkomst met COG, Het Streek en Pantarijn over doorlopende leerlijnen;
      13. Samenwerkingsovereenkomst met Stichting Hervormde Scholen De Drieslag, PCO voor Opvang en Onderwijs Gelderse Vallei en Stichting Openbaar Primair Onderwijs Eem-Vallei Educatief mbt ontwikkeling leerlijn Wetenschap en Technologie en de inzet van het nieuwe Technolab.
      14. Samenwerkingsovereenkomst Platform Makers in de Techniek met het Van Lodenstein College, Johannes Fontanus College en BTO.

    Voorkoming en afhandeling van klachten

    We vinden het onderhouden van goede en open relaties met leerlingen, ouders en ook met omwonenden van groot belang. Daarom wordt geïnvesteerd in goede contacten met leerlingen, in grotere ouderbetrokkenheid en in goede wijkcontacten. Signalen vanuit de wijk worden dan ook actief bijgehouden, dezelfde dag opgepakt en direct teruggekoppeld richting relevante teams, leerlingen, studenten en zo nodig richting ouders en verzorgers.

    Het structureel overleg dat met wijkplatform, Connect, BOA’s en politie sinds 2017 jaar wordt gehouden, is ook in 2023 voortgezet. De contacten zijn gemiddeld goed en we concluderen dat we, als echt nodig, elkaar snel weten te vinden. Zowel bij reguliere bijeenkomsten, bijzondere activiteiten zoals rond de veiligheidsweek als rondom specifieke aandachtspunten zoals overlast van leerlingen en studenten.

    Voor de afhandeling van klachten hebben we een protocol met klachtenprocedure en klachtencommissie. We onderscheiden verschillende soorten klachten die elk hun eigen route hebben en uiteindelijk bij de klachtencommissie kunnen uitkomen.

    De klachten delen we als volgt in:

    1. Klachten / meldingen externe vertrouwenspersoon;
    2. Klachten intern;
    3. Informele klachten;
    4. Meldingen uit de buurt.

    De meeste vragen en opmerkingen komen uiteraard bij de mentor en de teamleider terecht. Wanneer op dit niveau klachten worden opgelost, dan is registratie niet noodzakelijk. Wel wordt altijd verslag gedaan in ons leerlingenadministratie-systeem. Wij registreren dus naast de klachten/meldingen bij de externe vertrouwenspersoon ook de (informele) klachten die bij de interne contactpersonen en de directie terechtkomen, omdat dit vaak (informele) klachten zijn met een grotere impact. Als ze door de contactpersoon of de directie informeel kunnen worden afgehandeld, noemen we het een informele klacht. Lukt dit niet, dan wordt het een formele klacht. Alle (informele) klachten zijn in 2023 naar tevredenheid afgehandeld. Als uit verschillende informele klachten blijkt dat een bepaalde thematiek zich voordoet, wordt deze - waar mogelijk - ook extra opgepakt in preventieve zin.

    Naast formele en informele klachten hebben we te maken met meldingen uit de buurt. Deze meldingen uit de buurt worden door de conciërge geregistreerd en monitoren we ook op afhandeling. We vinden het belangrijk actief signalen op te vangen en in de omgeving van de school naar de mogelijkheden van de school bij te dragen aan sociale veiligheid.

    Overzicht geregistreerde (informele) klachten en meldingen:

    RegistratieAantalGemeld bij
    1. Klacht / melding6*Vertrouwenspersoon
    2. Klachten intern0Directie / interne contactpersoon
    3. Informele klacht8*Directie / interne contactpersoon
    4. Meldingen buurt29Conciërge/ receptie

    In 2023 is de externe vertrouwenspersoon bij zes klachten/meldingen bij zes klachten ingeschakeld. Het betrof klachten over ongewenste omgangsvormen en integriteit. Deze zijn door de externe vertrouwenspersoon (in afstemming met de melder en met de directie) informeel afgehandeld. Verder zijn er uit de omgeving 29 meldingen via de receptie en het speciale e-mailadres binnengekomen en afgehandeld. Het betrof:

    • gedrag leerlingen buiten het schoolterrein in de directe omgeving van de school (13);
    • gedrag leerlingen verderop zoals in het winkelcentrum en de wijk verderop, waaronder ook gedrag van leerlingen in de pauzes en school-thuis verkeer (11 meldingen);
    • parkeren auto’s collega’s Veller (3 meldingen);
    • vuurwerk (2 meldingen).

    Al deze meldingen zijn gerelateerd aan gebeurtenissen buiten het schoolterrein, sommige vonden ook ruim buiten schooltijden plaats. Niet van alle meldingen kon worden vastgesteld of het leerlingen van De Meerwaarde betrof of (ook) andere jongeren. Waar betrokkenheid van leerlingen van De Meerwaarde kon worden vastgesteld heeft er actieve opvolging plaatsgevonden. Zowel richting betreffende leerlingen als ook hun ouders/verzorgers, de onderwijsteams en indien relevant buurtplatform, jeugdwerk Connect, BOA’s en/of politie.

    Nevenfuncties directie en bestuurder

    De directie van De Meerwaarde bestond qua onderwijsdirectie uit mw. G. Schipper (tot 1 maart 2023), en dhr. R. Zuidema (heel 2023). Daarnaast was dhr. J.W. Berkhof directeur bedrijfsvoering / controller.

    Qua nevenfuncties is dhr. Berkhof ouderling bij de Nederlands Hervormde gemeente te Ederveen (onbezoldigd).

    De heer Zuidema had in 2023 ook de volgende functie: Directeur-bestuurder Samenwerkingsverband VO Zuidoost Drenthe en daarnaast de volgende nevenfuncties:

    1. Voorzitter Stichting Make Autism Really Known
    2. Managing Director MARK's farm & lodge ltd., Iringa, Tanzania
    3. Lid raad van toezicht Stichting Sprank, Zwolle

    De eerste twee nevenfuncties waren onbezoldigd. Voor alle (neven)functies van de heer Zuidema geldt dat er geen sprake is van belangenverstrengeling.

    Het College van Bestuur van De Meerwaarde bestaat uit dhr. B. Brand, voorzitter College van Bestuur. De nevenfuncties van de bestuurder B. Brand zijn per 31-12-2021:

    1. Voorzitter Toezichthoudend Bestuur Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Barneveld -Veenendaal, tevens voorzitter remuneratiecommissie, tot 1 september. Daarna van beide lid;
    2. Bestuurlijk medeverantwoordelijk voor de Internationale Schakelklas Barneveld;
    3. Voorzitter stuurgroep ‘Sterk Techniek Onderwijs” regio FoodValley;
    4. Voorzitter stuurgroep ‘Sterk Techniek Onderwijs” regio FoodValley;
    5. Lid bestuurlijke stuurgroep VSV Eemland;
    6. Lid bestuurlijke stuurgroep Barneveldse Techniek Opleidingen (BTO);
    7. Lid bestuurlijke stuurgroep Barneveldse Bouw Opleidingen (BBO);
    8. Lid bestuurlijke stuurgroep Barneveldse Gezondheidszorg Opleiding (BGO);
    9. Bestuurder samenwerkingsverband Veluwse Interne Arbeidsmarkt (VIA);
    10. Lid initiatiefgroep Doendenkers Barneveld;
    11. Eigenaar Brand Ontwikkeling Advies Coaching;
    12. Voorzitter Buurtvereniging Pleintje 06, Zwolle.

    Alle nevenfuncties zijn onbetaald met uitzondering van Brand Ontwikkeling Advies Coaching. Dat betreft een eenmansbedrijf waar in 2023 geen betaalde activiteit in heeft plaatsgevonden. Over eventuele toekomstige activiteiten van Brand Ontwikkeling Advies Coaching zijn duidelijke afspraken gemaakt met de Raad van Toezicht om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Naast het eenmansbedrijf zonder activiteit en de nevenfunctie voorzitter Buurtvereniging Pleintje 06 Zwolle zijn verder alle nevenfuncties werk gerelateerd.

    Tevens is voldaan aan de bepaling dat de bestuurder niet tegelijkertijd de functie van intern toezichthouder vervult bij een onderwijsorganisatie binnen de onderwijssector.